Jouluun on enää muutama päivä.... ilmassa on epätodellisen ihmettelyn tunnelmaa, mihin alku joulukuu hävisi?

Ystäviltä, työkavereilta, toisista blogeista ja kommenttilootasta aistin joulun stressin. Ja on sitä itselläkin. Mitä sitä käärisi paketteihin, kenelle, millä ajalla ja ihan lopuksi: onko ihan pakko?

Meillä on kotona seisonut joulukuusi jo kuun alusta, mutta oikeastaan vasta viime viikolla ensimmäisen kerran sellainen oikea joulumieli hiipi minuun. Olin esikoisen koulun joulujuhlassa, jossa laulettiin muutama tuttu joululaulu ja sieltä se syvä liikutus ja sellainen sisimpään talletettu rauhallinen mieli valtasi minut, ainakin siksi hetkeksi..

Siskoni irtisanoutui jouluhömpötyksestä jo yli kuukausi sitten vedoten suureen remonttiin ja pieniin lapsiin, eikä hanki kenellekään lahjoja. Sen sijaa hän kutsui suvut luokseen kinkunjämä pizzoille tapanina!

Koska minäkin kärsin joka joulu jonkin sortin joululahjastressistä esittelen tässä muutaman rahaa ja ehkä aikaa säästävän mallin tuleville jouluille..

Ystäviltä olen kuullut monia erilaisia tapoja hankkia lahjoja isolle suvulle. Yksi hauskimmista on mielestäni tapa, jossa yhteen kokoontuvassa suvussa jokainen hankkii lahjan yhdelle, jo ennakkoon valitulle henkilölle. Tiedän, että tässä suvussa askarrellaan ja tehdään paljon käsin sekä pelataan pelejä, ja usein lahat ovatkin näistä aihepiireistä. Rahaa ei kulu liikaa, ja siihen yhteen lahjaan voi panostaa.

Minun päähäni taas kaiken ostostressin keskellä pälkähti, että miksi sitä ei voisi lahjoina jaella omia tavaroitaan tyyliin: siskolle tämä kirja, koska minusta hänenkin tulisi lukea tämä ja äidille tuo pöytäliina, koska hän on aina ihaillut sitä. Näin "romua" ei kertyisi lisää ja tavara kiertäisi. Tai jos jostain lahjasta  ei pitäisi tai nurkissa pyörisi turhaa tavaraa, niin jouluna kiertoon vaan lahjan muodossa.

Näin taantuman aikaan moni avaa paketeistaan varmasti hyödykkeitä - yöpaitoja, villasukkia, suksia, luistimia.. Ja tämä onkin mielestäni parempi kuin pleikkapelit, leipäkoneet ja golf-simulaattorit.

Mitä Sinä toivot joululahjaksi?

Minä en keksi muuta kuin ensi vuoden taskukalenterin.