Syksy on tullut, sille ei voi enää mitään. Sadepäivien väliin mahtuu onneksi myös lämpimämpiä aurinkopäiviä, mutta niistä huolimatta olen aloittanut kesävaatteiden talviteloille laiton. En usko että shortsikelit enää palaavat tai että bikineitä tarvitaan Suomessa loppuvuonna.. Kesävaatteitahan meillä kaikilla on vinot pinot, sillä edelliset vuodet on suurimmaksi osaksi tullut vietettyä lämpimämmillä leveysasteilla, mutta varsinkin lasten, mutta miksi ei myös itseni "up to date" talvivaatevarasto on varsin vajavainen, puutteellinen tai sitten sitä ei kertakaikkiaan ole.

Lapset kasvavat nyt kuin viimeistä päivää ja uusia syyshankintoja pitää tehdä lähes päivittäin. Kun sataa, tarvitaan kumpparit ja sadevaatteet, kun tulee kylmä meiltä puuttuu sormikkaat tai oikean koon sukkahousut. Esikoinen onneksi ja ekologisesti perii kaikkea mukavaa ja tyylikästä päällepantavaa pari vuotta vanhemmalta hyvän ystävän pojalta, mutta kohta veljensä mittainen tytär (tämä keskimmäinen) uusii vaatekaappiaan melkein viikottain; milloin puuttuu kevättakki, milloin kevyttoppa. Milloin jalka on kasvanut ulos sukista, milloin sukkahousun haaraosa on polvissa.. Viime kevään verkkarit ovat polvihousuja t-paidat ylettyvät napaan.. Nuorimmankin vaatevarasto, joka on suurimmaksi osaksi veljen peruja, on lähinnä t-paitaa ja shortsia, sillä silloin kun vanhin lapsi oli saman ikäinen, asuimme Dallasissa, jossa aurinko ja lämpö helli yli 6 kk/v. Piakkoin hänelle on hankittava ainakin kevyttoppaa ja talvisempaa kenkää ja se; jokaisen suomalaislapsen omistama talvipuku, joka meidän vaatevarastoista puuttuu..

Osan vaatteista ostan tyyriillä ja sillä "oikealla" hinnalla kaupasta. Suosin ja rakastan kuitenkin alemyyntejä, saatuja vaatteita ja kierrätystä. Minulle tuottaa aivan hillitöntä mielihyvää löytää kirpparilta vaikka Usasta tuotuja lastenvaatteita (jotka tiedän hyvälaatuisiksi) tai  maksaa uusista tuotteesta 70-80 %  vähemmä alessa kuin ovh. Näin on aina ollut, on rahatilanteeni mikä hyvänsä. Olenkin nykyään sanonutkin, että tämä lastenvaatteiden käytettynä hankkiminen on minun ekotekoni. Sana ekoteko on muuten täällä hetkellä aikamoinen muotijuttu Suomessa, on kyse ruoasta, autosta, sähköstä tai vaikka vaatteista. (kommentoikaa lukijat! Puhutaanko ekoteko-jutuista vaikka Amerikassa, kiinassa, etelä-Euroopassa, olisi tosi mielenkiintoista tietää)

Meidän ongelmaksemme näitä uusia "Suomen syksy/talvi hankintoja" tehdessä on muodostunut ajoitus. Kun sateen jälkeen menemme etsimään kuravaatteita, on kaikki kurajutut loppuun myyty, sama homma kevyttopassa. Homma toistuu niin tavaratalossa, halpahallissa kuin käytettyjen vaatteiden liikkeessäkin. Pitäisi osata ennakoida hirmu hyvin. Nyt kannattaisi ostaa jo talven toppahaalarit, luistimet tai karvalakit. 70 % alennuksesta saisi nyt kesävaatteita ja sandaaleja, mutta kuka tietää minkä kokoisia nämä lapset ovat ensi kesä/heinäkuussa, tai että onko Suomessa ensi kesänä edes lämmin...