Toisinaan ei voi huokaista kuin, että huh huh huijaa, millaista on elää kolmen "virkeän" lapsen kanssa.

2-vuotiaalla, esimerkiksi, on nyt aivan kauhea uhmaikä. Itku ja "Ei haluu" huuto saattaa alkaa heti heräämisen jälkeen. Ei haittaa vaikka aamupalaksi tarjoaisi suklaamunia tai päälle saisi laittaa talviaamuna lenkkarit, silti kaikki on vaan väärin. Näistä tilanteista yritän selvitä saamalla pojan huomion muualle. Ja näin hän sitten rauhoittuukin, joskus parissa minuutissa, joskus tunnin päästä. Kamalimpia ovat kohtaukset, kun uhma nousee, sanotaanko vaikka märässä kauppakeskuksen parkkihallissa, ja esikoinen heittäytyy mistään välittämättä likomärälle lattialle pää punaisena huutaen. Poskeen on tullut haava, vaatteet ovat kastuneet jne.. (Syynä tähän raivariin oli se, että poika ei ole saanut raahata esim. itseään isompaa vessapaperisäkkiä pitkin märkää sementtilattiaa..) Olen kysynyt: Onko sinulla tuhma-ikä?", johon poika vastaa: "Ei ole tuhma-ikä, on paha-ikä. Minä olen kiltti poika.."

Yllätys-tulppaanit pitävät äidin tiellä, kiitos!

Keskimmäinen on nyt käyttäytynyt suht hyvin. Hänestähän tulee koululainen! Tukkakin on kaunis tuuhea polkka, ja suusta on irronnut toinen etuhammas.. Toki mielenilmauksia tulee, mutta huomio on nyt ollut kohdistuneena tulevaan koulunalkuun sekä juuri alkaneeseen telinevoimisteluharrastukseen. Aktiivinen iki-roikkuja sai nyt kaltaisensa harrastuksen!

Olemme lasten kanssa puhuneet erilaiseista kevään merkeistä, ja yksi aamu keskimmäinen tokaisi aamu-pisulla istuessaan: "Äiti, tämä on kevään merkki. Meillä on keltaista vessapaperia.." Meinasin kuolla nauruun. ostin keltaista, kun säästin kauppaostoksissa...

Esikoinen, kiltti, herkkä poika, jonka sählyharrastus on lisääntynyt kolmiin treeneihin viikossa, soitti eräänä iltapäivänä minulle itkuaan nieleskellen. Hän oli saanut puolituntia jälki-istuntoa lumipallojen heittelystä koulunpihalla ennen koulun alkua. En suuttunut. En tietenkään. Lohdutin poikaa, allekirjoitin jälkkäri-lapun ja pörrötin vaaleita hiuksia.

Kohta se lumi sulaa. Tulee kevät ja voi kaivaa polkupyörän kellarista!