Nyt on hyvä aika kirjoittaa. Kello on kymmenen illalla, lapset nukkuvat ja pyykit pyörivät humisevassa kuivausrummussa. Juuri nyt tv.stä tulisi uutiset, mutta niitä ei tee mieli katsoa. Viime viikolla tein uutistenkatsomisvirheen, kun ajattelin pysyä "ajan hermolla", ja mitä uutiset olivatkaan täynnä?

Syvää taantumaa, yt-neuvotteluja, irtisanomisia. Tietysti näitä juttuja on saanut lukea lehdistäkin, mutta vieressä on aina ollut värikäs mainos, ja ajatukset on helposti saanut pois lamaannuttavistakin jutuista siirtämällä silmiään. Toisin on uutisia katsoessa, kun koko puolituntinen on yhtä alamäkeä.

Alkuviikon Hesarissa oli juttu yksinhuoltajasta, joka pelkäsi tämän viikkoisia yrityksen yt-neuvotteluja. Hän oli vakuuttunut, että saisi lähteä firmasta, sillä oli tänä vuonna hoitanut kipeää lastaan jo kaksi viikkoa kotona. Täytyy myöntää, että vaikka meillä töissä ei puhuta irtisanomisista tai kovin suurista laman vaikutuksista, tunnen olevani heikoilla kolmen pienen ja varsinkin niiden kahden alle kouluikäisen kanssa, joita olen tällä viikolla ollut kaksi päivää hoitamassa kotona.

Ystäväpiirissäni on avoimesti puhuttu lamasta ja säästämisestä. Muutama on saanut vaihtaa työpaikkaa ja moni saa pienen "pakkoloman" (jota itseasiassa pidän aika terveenä huoahdustaukona monelle, vaikkakin tilipussia saa kiristää). Moni ystäväni, mukana sinkkuja, yksihuoltajia, perheellisiä isoilla ja pienillä kokoonpanoilla, on kertonut säästävänsä jossain. Moni on perunut lehtitilauksensa. Ravintoloissa kerrotaan käyvän vähemmän. Ruokakaupassa tuijotetaan tarkasti hintoja ja töihin pakataan eväät. Suuria hankintoja siirretään ja ulkomaanloma ajatuksista luovutaan.

Yhdessä ystävien kanssa olemme pohtineet sitä, miten elämä voi taantumasta huolimatta olla mukavaa ja antoisaa. Ravintolaillan sijaan kokoonnutaan jonkun kotiin, leffan sijasta taas vuokrataan yhdessä filmi ja katsotaan sitä kotisohvalta kuin teini-iässä konsanaan. Mutkattomasti vaihtelemme halpojen elintarvikkeiden tietoja ja naureskellen kerromme uusimpia säästökikkoja. Ruokakuluissa ja esim. lehtitilauksia pienentämällä meillä on varaa lähteä keväällä yhdessä Tallinnaan kaunistautumaan ja kesällä katsomaan Madonnaa.

Jakoon tässä nyt muutama hyvä taloudenkiristysvinkki:

- Tarjoa puuroillallinen kerran viikossa perheelle. Kustannus on minimaalinen. Samoin tietysti on hernekeiton kanssa, mutta meillä kotona sitä ei ainakaan syödä.

-Osta alennustuotteita ja ota töihin omat eväät mukaan. Lounarin hinnalla syöt kotiruokaa kolme päivää.

-Peru lehtitilaukset, tai tilaa lehti ainoastaan mega hyper tarjouksesta, jossa saat hyvä kylkiäiset.

-Kierrätä lastenvaatteita, ja osta itsellesi se halvempi kasvorasvapurkki (vaikeaa, tiedän)

- Keksi Niksi pirkkaan hyvä niksi. Kuukauden parhaasta saat palkinnoksi satasen, julkaistusta kympin.. ;)

- Ja viimeiseksi: Toivo, että sinuun otetaan yhteyttä gallup firmasta ja pyydetään syvähaastatteluun. Minä nettosin kolmenkympin Stockan lahjakortin kertomalla tunnin mielipiteitäni EU.n rahoituksella tehtävästä pankkilainoista kertovasta lehdykästä..!

Millä/missä sinä säästät?